Noord-Brabant verduurzaamt wagenparken, versnelt lokale energietransitie

De provincie Noord-Brabant slaat de handen ineen met dertien ondernemers en instellingen om hun wagenparken volledig te verduurzamen. Het convenant ‘Brabant Rijdt Elektrisch’, dat zij tekenden samen met gedeputeerde Christophe van der Maat (Mobiliteit en Financiën), voorziet in heldere ambities en streefcijfers. 26 procent van de CO2 uitstoot komt van mobiliteit, concrete acties zijn daarom noodzakelijk. Brabant en de convenantpartners nemen hiermee een voortrekkersrol op zich.

De Provincie heeft de ambitie om 200.000 dienstkilometers te elektrificeren, het aantal e-deelauto’s uit te breiden en de laadmogelijkheden voor bezoekers en medewerkers te vermeerderen en verder te ‘verslimmen’. De provincie zal de uitvoering van dit convenant direct en indirect steunen doormiddel van flankerende projecten. Stichting E-PACT begeleidt de leertrajecten die uit deze ambities voortvloeien.

Leren door te doen

Bij het volledig verduurzamen van een wagenpark wordt verder gekeken dan elektrische auto’s en laadpalen. Het laden op duurzame stroom, de aansluiting van het bedrijf op het elektriciteitsnet en de variabelen van het bedrijfsgebouw zijn elementen die een rol spelen in het verduurzamingsproces. Door Smart Charging – het slim opladen van auto’s – toe te passen, kunnen zon en wind direct de autoaccu in en zijn in veel gevallen kostenbesparingen te realiseren.

Gedeputeerde Van der Maat: “Op deze manier verduurzaamt Brabant niet alleen wagenparken en verminderen we CO2 uitstoot, we versnellen ook de lokale energietransitie via het toepassen van Slim Laden-technieken. Deze partijen laten zien dat elektrisch rijden daarnaast ook financieel aantrekkelijk kan zijn en verdienen onze steun.”

Benodigde inzichten via EV Scan® en e-AutoKeuzeHulp

Bedrijven hebben behoefte aan inzicht voordat wordt besloten over te stappen op een volledig elektrisch wagenpark. Daarvoor heeft      E-PACT de EV Scan® en de e-AutoKeuzeHulp ontwikkeld. Onoph Caron, bestuurder bij stichting E-PACT: “Euro’s, CO2 en medewerkers zijn belangrijke factoren bij de overwegingen. Deze beide tools geven daarin realistisch inzicht en halen de ‘EV drempelvrees’ weg.” Zo geeft E-PACT realistisch inzicht op basis van gegevens van het bedrijf zelf. “De resultaten zijn tot nu toe overweldigend”, aldus Caron.

Convenantpartners

Provincie Noord-Brabant, Stichting E-PACT, Taxibedrijf Van Alebeek BV, Stichting Automotive Campus Helmond, Brabant Water NV, Baas BV, Ecotap BV, Enexis Groep, Fier BV, HTCE Site Management BV (High Tech Campus), Infiniot BV, Koninklijke HaskoningDHV Groep BV, Scholt Energy Control BV, HetEnergieBureau BV.

Niet exclusief, doe mee!

Het convenant Brabant Rijdt Elektrisch is getekend. Het verduurzamen van het wagenpark en de steun van de provincie Noord-Brabant is echter niet exclusief aan deze dertien bedrijven voorbehouden. Geïnteresseerde bedrijven en instellingen kunnen contact opnemen met stichting E-PACT en vragen naar de mogelijkheden.

Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.