Slim Laden: Durf, doe, struikel, sta op… en win

 

 

Slim Laden: Durf, doe, struikel, sta op… en win

In dit tweede deel van de bloemlezing over elektrisch rijden en Slim Laden bij Scholt Energy, gaan we het hebben over begrippen niet heel vaak voorkomen in bedrijfsjargon. En die tegelijk wel een belangrijke rol in de nabije toekomst gaan spelen, wanneer de onvermijdelijke elektrische auto in het bedrijf zijn intrede doet. Lees mee over enkele belangrijke begrippen om rekening mee te houden.

Rutger de Croon, hoofdverantwoordelijke bij stichting E-PACT, trapt af. “De eerste ervaring in een elektrische auto vergeet je nooit. De instant spell waar Sander Drissen van Scholt Energy het over had, klopt helemaal. Waar de meeste bedrijven echter niet bij stilstaan, is dat de maatschappelijke overstap naar elektrische auto’s een interessante en totaal andere insteek heeft dan wat men nu gewend is bij ‘vervoer’. En om die impact zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het direct in het begin meenemen van Slim Laden bij die overgang cruciaal”.

Slim Laden: Het opladen van elektrische voertuigen op het meest gunstige moment via het op afstand aansturen van de laadsessie, gebaseerd op prijs, beschikbare duurzame energie, de ruimte op het elektriciteitsnet en de wensen van de berijder.

Vooraanstaande begrippen bij Slim Laden

Netaansluiting, backoffice, dagprofiel, laadprofiel, verbruikspiek, pandverbruik, contractcapaciteit, statische opslag, geïnstalleerde duurzame capaciteit, peak shaving. Een hele rits aan wellicht nieuwe begrippen. Deze vormen op hoofdlijnen de bandbreedte waarbinnen elektrische auto’s opladen. De interactie hiertussen optimaliseren, via IT, wordt Slim Laden genoemd. Dit goed doordacht aanpakken, vóórdat over wordt gegaan op een volledig EV wagenpark, gaat geld en kopzorgen schelen. Kennis is daarbij cruciaal.

Stijn Rutgers van Over Morgen legt uit: “Kort gezegd bepaalt de netaansluiting met de contractcapaciteit hoeveel elektriciteit je binnen kunt krijgen. Je pand gebruikt ook energie, levert eventueel via zonnepanelen ook energie op en een batterij kan stroom opslaan op goedkope momenten en afgeven als de meeste stroom op de dag gebruikt wordt.”

Ruud Noordijk is bij stichting ElaadNL projectmanager en heeft met zijn collega’s deze factoren in de scan vastgelegd. “Het laadprofiel voor de EV dat naar de backoffice van de laadpaal wordt gestuurd, is cruciaal om de dagpiek van de netaansluiting te verdelen in de tijd. Daarmee voorkom je dat de netbeheerder de aansluiting van het bedrijfspand moet verzwaren of dat je zelf een hogere contractwaarde moet aanvragen. In beide gevallen leidt dat tot hogere kosten, die je niet wilt.” Zie daar, de crux van Slim Laden.

Basis vs. geavanceerd Slim Laden

De data die Scholt Energy voor de EV Scan heeft aangeleverd, is via de scan geanalyseerd. Vervolgens hebben ElaadNL en Over Morgen deze analyses geïnterpreteerd en naast de menselijke maat gelegd. Zo komt een werkbaar Slim Laden advies tot stand.

In het geval van Scholt Energy blijkt dat peak shaving het bedrijf al voldoende oplevert. De bestaande data van laadsessies bij het kantoor in Valkenswaard is opgewaardeerd met historische laaddata van ElaadNL. Daaruit blijkt dat bij een volledige bezetting met 30 laadpalen de onderstaande situatie ontstaat wanneer geen Slim Laden wordt toegepast:

Situatie bij Scholt Energy bij volledig elektrisch wagenpark wanneer géén Slim Laden is toegepast.

 

Hier is duidelijk te zien dat de elektrische auto’s ervoor zorgen dat Scholt de netaansluiting zal moeten verzwaren, wat neerkomt op extra werkzaamheden door de netbeheerder (dus maatschappelijke kosten, die betalen we allemaal voor een stukje) en extra kosten voor het bedrijf. Daarnaast zal het bedrijf een zwaardere contractcapaciteit moeten aanvragen van 200 kW, waar dit nu 80 kW is. Dat stelt het bedrijf voor aanzienlijk hogere kosten.

De vraagt rijst: waarvoor? In principe om de auto’s 2 uur per dag te kunnen laden. Want wanneer een auto aan de laadpaal wordt gelegd, start deze direct met laden op het maximale vermogen en iedereen komt ongeveer op hetzelfde tijdstip in de ochtend aan. En dat voelt niet lekker, daar klopt iets niet. De oplossing is gevonden via de scan. In dit geval een vrij gemakkelijk implementeerbare oplossing.

Situatie bij Scholt Energy waarbij Slim Laden is toegepast.

 

Wanneer de backoffice (de IT infrastructuur die de laadpalen aanstuurt) laadprofielen krijgt die de laadsessies over de tijd verdelen, is het mogelijk alle auto’s ruim voor het einde van de werkdag weer vol te laden. Binnen de bestaande contractcapaciteit, met de bestaande netaansluiting. Geen dikkere kabels, geen hogere kosten, gewoon Slim Laden toepassen. Cruciaal is wel dat er slimme laadpalen worden gebruikt, die qua hardware deze laadprofielen aan kunnen.

Geavanceerd Slim Laden is ook interessant. Dat is nodig wanneer de situatie complexer wordt. De algoritmes die de berekeningen doen waar de elektriciteit naar toe moet, gaan dan rekening houden met de state of charge van de statische batterij (hoeveel stroom zit daarin), wat de zonnepanelen leveren en na het voeden van het gebouw daarvan nog over is, plús de digitale agenda’s van de EV rijders.

Menselijke maat

“Daar zitten we meteen met een discrepantie tussen papier en praktijk”, stelt Drissen van Scholt. “Bij elke toepassing daarvan zit altijd een rode knop, waarmee de gebruiker zelf aan zet kan zijn als hij toch ineens vindt dat hij eerder weg moet en dus nú op vol vermogen wil laden. Als hier niet goed over wordt gecommuniceerd, drukt iedereen dus lekker op die knop. Slim Laden is dus niet alleen slimme techniek, er is ook maatschappelijk en sociaal bewustzijn voor nodig.”

Rutger de Croon van stichting E-PACT vertelt: “Scholt is een bedrijf dat er veel van weet, zitten zelf diep in de algoritmes via bijvoorbeeld de vele statische batterijen die ze voor klanten beheren. Zij hebben nu de kennis en gaan zich beraden, een plan maken. Dat vinden wij zo slim aan hun gefaseerde aanpak: kijk of een elektrisch wagenpark financieel uit kan, analyseer de energetische situatie en maak op die data een plan van aanpak.”

Tot slot Sander Drissen van Scholt Energy: “Daarom raad ik bedrijven ook echt aan die theoretische exercitie te doen. Het levert zo ongelofelijk veel inzichten op. Je rent niet als een kip zonder kop, je hebt realistische management informatie waarmee je gezonde beslissingen kunt nemen. Zelfs wij, met geavanceerde kennis op dit gebied, hebben er veel aan gehad. Nu gaan we verstandig implementeren”.

Dit was het tweede verhaal in een tweeluik over Scholt Energy. Lees het eerste artikel ook: "Naar een duurzaam wagenpark: eerst inzicht"

Wilt u meer informatie over de EV & Laadinfra Scan?

Vul het contactformulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op.

Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.